Weekendje Kampen

Als ik op reis ga naar Nederland, komt daar nog al eens een verslag van (zie 1, 2, 3 of dagje). Het is boeiend om zo waarheidsgetrouw mogelijk te beschrijven wat er gebeurt. Ik ontdek ook steeds nieuwe dingen. Dat was deze keer niet anders. Ik was vorig weekend in het stadje Kampen. Ik wist al dat de stad twee universitaire theologieopleidingen herbergt (die voor het gemak meestal “Kampen 1” en “Kampen 2” genoemd worden – de laatste is de “orthodoxe” school). Ik wist dat de stad niet groot was. Ik wist dat het niet ver van Zwolle lag, maar daar stopte het eigenlijk.

Wat ik dit weekend heb ontdekt, en het was best wel een verrassing, is dat bij het binnenkomen in Kampen, je ook meteen in een ander (en veel kouder) klimaat terechtkomt. Het ligt er niet zo vingerdik op – het is bijvoorbeeld niet echt veel kouder dan in Leuven – maar er zijn toch een aantal aanwijzingen ervoor. Die wil ik zeker niet onthouden:

(1) De politie van Kampen draagt bontmutsen. Nu ja, waarschijnlijk geen echt bont, maar zo van die Russische mutsen (met uiteraard het logo van de politie erop). Je moet begrijpen dat ik op dat moment nog niet helemaal doorhad dat we in een ander klimaat waren, dus in het voorbijlopen schoot ik bijna in de lach. Gelukkig kon ik me nog net inhouden. Wat zou dat anders niet voor belediging kunnen zijn? De politie van Kampen doet haar best om de inwoners bewust te maken van het koude klimaat en dan zou ik hen uitlachen … dan zijn al hun inspanningen om zeep.

(2) Een beetje verder waren twee mensen aan het wandelen. En niet zomaar aan het wandelen, ze waren aan het nordic walking (al zullen ze het waarschijnlijk als “norkic walken” uitspreken). En toen werd het me pas echt duidelijk: er lag wel drie tot vier centimeter sneeuw. De wegen waren ijs- en sneeuwvrij gemaakt. De fietspaden ook (het blijft uiteindelijk Nederland). De voetpaden waren dat echter niet. Ik dacht eerst dat dit was om het plezier van door de sneeuw te lopen wat langer te kunnen ervaren (het is toch zo heerlijk, sneeuw), maar ik begreep pas later de echte bedoeling. Het had natuurlijk helemaal niet te maken met de korte tijd dat er sneeuw lag, maar met de permafrost van het koude klimaat. Die drie à vier centimeter waren waarschijnlijk onbegonnen werk om weg te werken. Daar komt bij dat iedereen zich intussen aan het klimaat heeft aangepast; iedereen heeft ski’s en nordic walking-sticks en sleeën en sneeuwkettingen en snowboards …

Behalve ik natuurlijk. Ik had niets van dat alles. Als ik een volgende keer naar Kampen ga, kan ik dan van iemand een skipak lenen? De volgende keer ga ik voorbereid!

Categories:

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: