Sexual Healing is een van de bekendste liedjes van Marvin Gaye, een liedje dat hij trouwens in ons Belgenlandje opgenomen heeft. Het gaat over een man die nood heeft aan ongeremde seks omdat van zijn pornoverslaving af te raken, aldus Wikipedia en Rolling Stone Magazine. Ik wil het over compleet het tegenovergestelde hebben.
Seksuele worsteling
Een paar weken geleden hoorde ik een preek over seksuele zuiverheid. De spreker vertelde het verhaal van een man die meegezogen werd in de verlokkingen van seksualiteit. Ik denk niet dat er een man in de zaal zat die zich moeilijk kon identificeren met het verhaal (hoogstwaarschijnlijk niet allemaal in dezelfde mate, maar toch).
Hoe komt het dat wij zo gedomineerd worden door aantrekking? Wij worden gedomineerd door iets wat in wezen mooi is. Ik denk dat seksualiteit (en dat is veel ruimer dan enkel seks) zowat het mooiste is wat er bestaat, maar spijtig genoeg heeft alles wat mooi is ook het potentieel om rot te worden en dat is maar al te vaak het geval wanneer het gaat om seksualiteit.
Ongeveer in dezelfde periode was ik bezig met mijn paper voor Nieuwe Testament over 1 Tessalonicenzen 4:1-8… over heiliging in verband met seksuele zaken. Je kunt die paper lezen door HIER te klikken of door naar STUDIES te gaan, maar laat me er een aantal belangrijke bevindingen uit halen.
Seksuele heiliging – of zouden we van healing spreken?
Ten eerste gaat het in dit stuk om heiliging (Gr. ὁ ἁγιασμὸς, vs. 3, 4 en 7) en niet om heiligheid. Heiliging houdt een activiteit in. Het is een proces. Dat impliceert ook een medewerking van de kant van de gelovige. God doet niet alles, maar hij houdt rekening met de wil van de mens. Des te confronterender is vers 7-8: indien die heiliging niet bezig is, dan wil dat zeggen dat je de werking van Gods Geest in de weg staat. Ik denk dan ook dat het belangrijk is te beseffen dat wij niet zomaar slachtoffers zijn van een nogal geseksualiseerde maatschappij.
En dat die maatschappij geseksualiseerd is, dat wordt wijd en breed erkend. Een paar maand geleden verscheen het boek Warme seks en hete chocolade, daarin geven negen seksuologen hun mening over die seksualisering. Een artikel dat naar aanleiding daarvan in De Standaard verscheen, zegt Ilse Penne (voorzitster van de Vlaamse Vereniging voor Sekuologen): “Het is nogal normenloos […] Als de alomtegenwoordige seks je stoort, dan moet je het ook kunnen en durven te zeggen. Zonder voor preuts of ouderwets te worden uitgemaakt” (DS, 6 maart 2009). Wat in de VVS duidelijk naar voor komt, is dat de media seksualiteit vaak te eenzijdig afbeeldt, waardoor mensen ontgoocheld worden door de realiteit.
Tessalonica had zowat dezelfde problemen. De Grieks-Romeinse cultuur stond ook heel open tegenover een losse seksuele moraal en Paulus maakt hier een heel scherp contrast. In Tessalonica waren bijvoorbeeld tempels voor Afrodite en Dionysus, beiden goden die bekend staan om hun associatie met seksuele losbandigheid.
Gemeenschap
Ten tweede valt op dat seksuele heiliging niet los kan gezien worden van de gemeenschap (en ja, ik ben me bewust van de woordspeling in deze zin). Jezelf niet kunnen beheersen heeft niet enkel invloed op jezelf, maar ook op de manier hoe je met anderen omgaat, de manier hoe anderen naar jou kijken, je vriendschapsrelaties (vooral met het andere geslacht) en ga zo maar verder.
Praktijk
Mooie theorie, maar wat met de prakijk. Ik ben intussen al jaren jongerenwerker en ik weet dat zowat elke jongen en heel wat meisjes kampen met gerelateerde problemen. Hoe ga je daarmee om?
Ik denk dat de belangrijkste raad is: niet alleen. Een aantal vrienden van me hebben samen een groepje gevormd om samen te bidden, mekaar op te bouwen en te praten over wat hen bezighoudt. Er is ook ruimte voor seksuele onderwerpen en ze hebben er allemaal deugd van. Ik heb zelf een aantal jaar geleden wat gelijkaardig meegemaakt. Het is echt de moeite, al is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, het is soms verdraaid moeilijk om open te zijn over wat in je speelt.
Een tweede belangrijke raad: vermijd verleiding. Die verleiding is voor iedereen anders. Je hebt mensen die teveel geprikkeld worden als ze een film met ‘functioneel’ naakt zien, je hebt anderen voor wie dat niet zo’n probleem is. Leer je struikelblokken kennen en ga die uit de weg over verwijder ze.
Sta terug recht. Als je valt, dan is het erg verleidelijk om op de grond te blijven spartelen, maar dat helpt je niets vooruit. Het doet deugd te weten dat wij een God hebben die kansen geeft. Aarzel niet om van die kansen gebruik te maken, hoe frustrerend het ook is dat je telkens opnieuw valt.
Ik geloof dus niet dat Marvin Gaye het bij het rechte eind had. Ongeremde seks is geen weg naar een gezonde seksualiteitsbeleving. Want ongeremde seks is seks zonder seksualiteit, zonder gehele intimiteit (waar ook de veiligheid van het elkaar “kennen” bij hoort). Het is mooi om te zien dat een Hebreeuws woord voor “seksuele gemeenschap hebben”, ook kan vertaald worden met “elkaar kennen” (Hebr. יָדַע). Het zelfde geldt voor het Griekse γινώσκω.
Ik hoop oprecht dat seksualiteit weer een stuk mooier mag worden dan hoe het in de media wordt afgebeeld. En dan heb ik het niet over de schoonheid van de seksuele partners, maar over de volheid van seksuele relaties.
Leave a Reply