Opgewekt over Opwekking

Dat Opwekking 666 voor opschudding zou zorgen, hadden we allemaal wel een klein beetje verwacht, maar het is allemaal een beetje boven ons hoofd gestegen, zoals Jake prachtig verwoord. Plotseling lijken wij een brandmerk (en dan heb ik het niet over drie cijfers) op ons dat wij ‘tegen opwekking zijn’, of dat we ‘onze creativiteit beter zouden gebruiken ter opbouw van de Kerk’. We schrokken ervan, zeker omdat het mensen waren die ons goed kennen en die weten dat wij helemaal zo niet zijn. Intussen besef ik ook wel dat deze mensen het niet zo bedoeld hebben, maar toch is het misschien nuttig dat ik eens wat positief ben over Opwekking.

Ik ben opgegroeid met de bundel van Stichting Opwekking. Al zolang ik me kan herinneren, zing ik de liedjes. En dat doe ik graag, nog altijd. Er wordt Opwekking van alles verweten, dat het mystiek zou zijn, dat ze geen inhoud hebben… Daar ga ik niet mee akkoord (jawel, je leest het goed). Opwekking heeft heel wat inhoud en ik aanbid God er vaak mee. Ik ben zelf zangleider in de kerk van Ieper en ik gebruik de bundel van Opwekking vaak in die kerk. Graag zelfs.

Ik wil daarbij wel vermelden dat er een aantal dingen zijn die ik mis bij Opwekking. Hoewel ik niet geloof dat de inhoud an sich onbestaande of fout is, is het wel zo dat de liedjes die de laatste tijd verschijnen vaak té veel over het zelfde gaan. Ze gaan vaak over ‘ik’ en ‘wat God mij geeft’. Daar is op zich niets verkeerd mee. Ik ben dolgelukkig dat God me zoveel gegeven heeft en ik aanbid Hem daar dan ook graag voor. De vraag is echter of het niet teveel daarover gaat. Krijgen we geen té eenzijdige zangbundel? Ik hoop dat het niet zo wordt.

Ik heb in tegenstelling tot andere mensen trouwens geen probleem met de emoties die de muziek van Opwekking oproept. Ik heb ooit de volgende vergelijking gemaakt. Als ik een gezellige avond met mijn (fictieve, vooraleer ik volgende week de vraag krijg hoe het er mee gaat) vriendin wil doorbrengen, steek ik wat kaarsjes aan, zet ik een rustig muziekje op de achtergrond, kook ik eens lekker… Dat zorgt er allemaal voor dat die liefdesgevoelens veel sneller naar boven komen, maar zijn die gevoelens daarom verkeerd? Natuurlijk niet. Als ik dit echter doe in de hoop dat ze het niet zal doorhebben en ik zo iets van haar gedaan krijg, dan ben ik aan het manipuleren en dat is dan wel weer fout. Gelukkig is mijn (opnieuw: fictieve) vriendin een briljant meisje en heeft ze dat dadelijk door. Ik kan dus gewoon lekker romantisch doen.

Bij aanbidding is de grens tussen blinde en gerichte gevoelens heel dun. Ik vind het belangrijk om daar alert voor te zijn. Als je denkt dat je te maken hebt met een gemakkelijk te manipuleren groep, kader dan de gevoelens die je groep ervaart. De associaties die ik met bepaalde liedjes van opwekking maak, kunnen mij een opgewekt gevoel geven, maar is dat gevoel daarom dan fake? Ik denk het niet.

De hetse rond  Opwekking 666 is groot geworden. Groter dan we verwacht hadden. Alle records in de statistieken van deze blog zijn sinds de lancering aan diggelen geslagen. Niet alleen Goedgelovig.nl, maar ook IKON en Ronduit.nl besteden er aandacht aan. Ik hoop dat ik met deze post wat tegemoet gekomen ben aan de vele vragen/twijfels/bedenkingen die geopperd werden. Vraag anders gerust wat je te vragen hebt… ik antwoord graag.

Categories:

Comments

2 responses to “Opgewekt over Opwekking”

  1. semthomas avatar

    @ Job & Jake e.a.: Sorry, dat ik niet achter jullie stond en jullie niet eerst de kans gaf om het lied uit te leggen. Zonder uitleg vatte ik het verkeerd op. Nu sta ik achter jullie projectje.
    Het is misschien wel goed dat er een discussie op volgde, zodat we allemaal opnieuw kunnen gaan nadenken over onze manier van aanbidding, of zoals Maxplanck het al zo cliché zei: ons leven van aanbidding.

  2. Job avatar

    No prob!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: