Ahtram Ahtram – Opwekking 666

Het is zover. Het eerste liedje van de band Ahtram Ahtram staat online (klik hier voor de website). Ahtram Ahtram heeft als gevolg van het gemis in de bundel van Stichting Opwekking zélf een 666ste opwekkingsliedje geschreven. Het lied is wel geen lied dat in de kerk zal gezongen worden. Het is veeleer een parodie op de opwekkingsbundel geworden. Dat is aan een aantal dingen te herkennen:

(1) Het typische jargon van Opwekkingsliedjes wordt gebruikt. Zelfs al is de tekst soms wat inhoudloos, het klinkt indrukwekkend door het jargon.
(2) Er werd typische Opwekkingsmuziek gebruikt en alle muzikale clichés van Opwekking zitten er in: een break, een toonsverhoging… Typerend voorbeeld hierbij is dat Jake en ik het lied aan het spelen waren op onze school en dat twee voorbijgangers enkel op basis van de melodie dachten dat het een Opwekkingslied was. Gaat het nog om de inhoud of enkel om de vorm?

    Wie vindt nog links met Opwekking?

    * Toevoeging 08/01: er lijken veel misverstanden te ontstaan over mijn mening over opwekking. Morgen hoop ik daarover iets te posten. 

    Categories:

    Comments

    28 responses to “Ahtram Ahtram – Opwekking 666”

    1. maxplanck avatar

      Herhaling.

    2. spacecat avatar
      spacecat

      Ronduit fantastisch manier om deze problematiek in kaart te brengen.

      Met panache en kwaliteit ook nog.

      Dikke proficiaat en veel sukses met je band en het muziek dat je in de kerk doet.

    3. maxplanck avatar

      Wie vindt nog links met Opwekking?

      En mijn ‘herhaling’ was dus een antwoord op die vraag hé… 🙂

    4. Joren avatar
      Joren

      Al zijn dat neit alleen typische kenmerken van opwekkingsliedjes natuurlijk;). Een heel groot deel van andere liedjes bevatten ook toonsverhogingen, herhalingen en dergelijke. Steek dat misschien op een gebrek aan muzikale creativiteit?

    5. Job Thomas avatar

      Toch was het tegelijk wel opvallend dat een aantal klasgenoten het onmiddellijk als een Opwekkingsnummer herkenden…

    6. semthomas avatar

      Ik vind het niet echt opbouwend. Lachen mag, ik vind het lied oké, maar de clip vind ik er wat over. Na ‘christelijke’ boeken tegen christelijke schrijvers, komen er nu ook ‘christelijke’ liederen tegen christelijke liederen.

    7. Job Thomas avatar

      Waar zie je onze oproep tegen christelijke liederen dan? Het is veeleer een oproep om meer inhoud te geven aan aanbiddingsliederen. Daar komt bij dat die boeken waarmee je ons vergelijkt heel negatief ingaan tegen bepaalde auteurs die het goed bedoelen. Het is heel duidelijk dat wij onszelf niet zo serieus nemen. Ik vind dus zeker de vergelijking niet opgaan.

    8. Colle avatar
      Colle

      Ge hebt toch enkele dingen links laten liggen:
      -de keyboardklank kon veel vozer. De gewone piano is iets te aanneembaar.
      -ook in de originele opname mocht de zanger wel eens een “zangleiderscitaat” gebruiken, zoals het eerste deel van het refrein eens roepen vlak voor het nog eens gezongen wordt of vragen om recht te staan
      -een gitaarsolo op 3/4 van het nummer met heel veel echo

    9. Job Thomas avatar

      Het probleem is dat veel van die nummers live op de cd verschijnen. Het “zangleiderscitaat” hebben we overwogen, maar omdat het niet live was, vonden we dat iets voor een volgende opname. Misschien als we op flevo komen…

    10. Joren avatar
      Joren

      @Spacecat: Problematiek? Dat een grote minderheid van de wereldbevolking God kent, is een problematiek, dat kerken splitsen en de eenheid zoek is, is een problematiek, dat er onrecht in de wereld is, is problematiek. Opwekking of de heisa rond het getal 666 (als die er eigenlijk is in Belgie?) vind ik toch wel geen problematiek hoor.

      Toch is er niets mis met lachen met onszelf als christen. Brengt ons vaak eens met de voeten op de grond en zo kunnen we eens overzien waar wij staan. Toch kan zoiets gevaarlijk zijn (en ik denk dat het dat is wat Sem wil duidelijk maken), omdat het vaak leidt tot té kritisch zijn tov alles, en dit leidt tot enkel en alleen frustraties (en ik spreek uit ervaring). Maar ik ben overtuigd van de bedoelingen van de makers;)

    11. semthomas avatar

      @Joren: bedankt voor de aanvulling

      @ te makers van het lied: Jullie hebben bewezen dat jullie veel talenten hebben, misschien kun je deze nu gebruiken om een lied te maken tot eer van God? Het is maar een ideetje…

    12. semthomas avatar

      Ik bedoelde natuurlijk ‘de’ makers ipv ‘te’ makers

    13. Lara avatar
      Lara

      Jap, zelf iets opbouwen ipv iets afbreken…

      (zoals het Vlaams Belang ook altijd aan de rand staat te roepen dat alles slecht is, zonder een oplossing aan te bieden)

      Ik heb een dubbele mening bij het lied. En het clipje gaat er echt over

    14. maxplanck avatar
      maxplanck

      Ik vind het een hilarisch en terecht initiatief. Een houding als die van Stichting Opwekking vraagt er gewoon om om geparodieerd te worden…
      Een parodie zorgt voor gezond reflecteren over onze eenzijdige manier van aanbidding, en dient uiteindelijk Gods Koninkrijk…

    15. Job Thomas avatar

      @ Sem: ik denk echt niet dat je kunt stellen dat de makers hun creativiteit niet gebruiken ter ere van God. Stuk voor stuk zijn de muzikanten en andere medewerkers mensen die actief met muziek bezig zijn in de kerk. Ik vind je opmerking dus onterecht. Diezelfde opmerking geldt voor Lara, ook jij kent heel wat van de medewerkers en ik vind het vreemd dat jij ook suggereert dat wij alleen maar zouden afbreken.

      @ Joren: ik ga zeker akkoord met het feit dat je moet bedachtzaam zijn om té kritisch te zijn over alles en als gevolg daarvan gefrustreerd rond te lopen.

      Ik vind het juist een heel geslaagde poging om deze problematiek aan te kaarten. Ik weet dat er gigantisch veel mensen hun beklag hebben gedaan over het gemis van 666, maar er zijn er maar heel weinig die daadwerkelijk iets ondernomen hebben. Zou het dan beter zijn om een petitie te houden om het lied er toch in te krijgen? Ik denk van niet, ik denk dat deze ludieke actie veel meer kan betekenen. Maar ik ben natuurlijk bevooroordeeld…

    16. Joren avatar
      Joren

      @maxplanck: correctei: eenzijdige manier van zingend aanbidden;). Ik ben trouwens zeker voorstander om andere muziek dan opwekking te gebruiken als zang, maar hiervoor is engelse taal vereist…

    17. Job Thomas avatar

      @ Joren, dat klopt niet helemaal… er bestaan meerdere Nederlandstalige zangbundels dan enkel opwekking. Ik moet wel zeggen dat ik er zelf héél weinig van af weet.

    18. Joren avatar
      Joren

      Ja? Ik ken er eigenlijk weinig. Nu, tkan zu. Ik hoorde er toch nog niet van. Ben wel benieuwd om eens te horen welke reacties op deze parodie gekomen is:). Buiten dan op goedgelovig;)

    19. maxplanck avatar

      @ Joren: ik bedoelde weldegelijk: van aanbidden in het algemeen. Want hoe vaak wordt er een ‘andere’ vorm van aanbidding gepraktiseerd in onze kerkdiensten?
      Nooit. Mensen hebben soms al moeite om tijdens een ‘gewoon’ gebedsmoment te aanbidden, zonder liedjes te beginnen opgeven.

    20. semthomas avatar

      Het lied die Matt Redman schreef is een beetje naar de aanleiding van het besef van eenzijdige aanbidding. Ik las vorige week een artikel over het onstaan van het lied. Misschien is dit een aanvulling op wat maxplanck bedoelde? http://www.soulsurvivor.nl/magazine/70

    21. Joren avatar
      Joren

      Sem,:), Dat verhaal is al zoveel verteld voor dat lied werd gezongen, dat het ook niet heel vernieuwend meer is:).
      Maxplanck, ik snap je punt, en je hebt voor een stuk wel gelijk. Er wordt amper gebeden en meestal door dezelfde, maar dan kan ik het niet laten te vragen wat voor jouw ‘andere vormen van aanbidding’ zijn? Bovendien gaat het hier ook over openlijk aanbidden, wat iedereen doet tijdens de week als aanbidding voor God, kunnen we ons niet over uitspreken, dus oordelen over een eenzijdige aanbiddingsmanier,…
      Ik herhaal wel: ik snap je observatie en ik maak die ook wel, maar aanbiddings lijkt me nog stukken meer dan zingen, of bidden tijdens een dienst.

    22. Joren avatar
      Joren

      En sorry voor de vele fouten:), khad moeten nalezen.

    23. maxplanck avatar

      Zeker. Om het met een huizenhoog cliché te zeggen: aanbidding is een levensstijl, heel ons leven moet aanbidding naar God toe zijn.

      Maar aanbidding kan ook uitgesproken worden naar God toe, en dan is het jammer om te zien dat mensen dat niet met eigen woorden kunnen, maar veel beter met (en nu verwoord ik [i]mijn[/i] mening over [i]sommige[/i] opwekkingsliedjes) weinig diepgaande liedjes die ons een ‘goed gevoel’ geven…

    24. Joren avatar
      Joren

      haha ok. Misschien keer over preken;).

    25. semthomas avatar

      @ Joren: Het verhaal waar ik naar verwees werd inderdaad al vaak verteld, maar ik hoorde het nog nergens als in het artikel. In het artikel staan enkele voorbeelden van ‘ons denken’. De gedachte ‘wat een saai ritme’ of ‘weeral dat lied’ zijn bedenkingen die ik vaak hoor. Dit artikel deed mij er over nadenken.

    26. niennathalie avatar

      Net zoals alle opwekkingsliederen kon ik deze feilloos meezingen van de tweede keer dat ik het hoorde. 🙂

    27. Job avatar

      De diepgang van het nummer valt trouwens intussen te ontdekken op http://jesusclub.wordpress.com/ Dat is de blog van Jake…

    28. Joren avatar
      Joren

      En ik heb het net gelezen en het is heel mooi geschreven! Een aanrader:). En wie weet misschien een afsluiter van wat helaas bijna één groot misverstand is geworden? Ik hoop dat het voor sommigen wel is overgekomen zoals de makers het bedoelden en dat het voor iedereen uiteindelijk tot iets goeds kan leiden.

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Blog at WordPress.com.

    %d bloggers like this: