Geloof en Wetenschap

Het blijft een hot topic, ‘Geloof en Wetenschap’. Nu zondag moet ik op Jeugdkerk Impact een lezing geven over dit onderwerp. Ik had al een tijdje in mijn hoofd wat ik precies wou behandelen en hoe ik dat wou doen, maar laat dit nou net een week zijn waarin ik op een aantal verschillende momenten met boeiende invalshoeken wordt geconfronteerd. Geloof en Wetenschap worden vaak tegenover elkaar gezet en dat op zich toont hoe Westers wij ‘geloof’ invullen. Geloof draait dan om een bepaalde realiteit en wetenschap om een andere.

Maar kan dat wel? ‘Geloof nu is de zekerheid der dingen, die men hoopt, en het bewijs der dingen, die men niet ziet’ (Hb11:1). Geloof is niet iets wat we zomaar kunnen in een hokje steken, het is een levenshouding. Wij zijn geneigd om geloven op zijn best als een soort denkoefening te zijn. Wat lees ik dan graag de Jakobusbrief: ‘Maar dan zegt iemand: “De een gelooft, de ander doet.” Laat mij maar eens zien dat je kunt geloven zonder daden; ik zal u door mijn daden tonen dat ik geloof’ (Jk2:18). Het gaat uiteindelijk niet om een strijd tussen geloof en wetenschap. Misschien kun je godsdienstwetenschappen, en eventueel religie tegenover natuurwetenschap plaatsen omdat het gaat om andere realiteiten, maar met geloof kun je dat niet doen. Geloof is iets wat ons – wanneer we het hebben – in ons diepste zijn raakt, iets wat zijn invloed heeft op ons denken én ons handelen, en aanwezig is bij alles wat we doen.

Categories:

Comments

4 responses to “Geloof en Wetenschap”

 1. Jan Leplae avatar

  Veel zegen toegewenst in je voorbereiding!

  grtz
  Jan

 2. Soet avatar

  normaal ga ik niet naar de jeugdkerk omdat het dan veel te laat is tegen dat ik in Antwerpen geraak en ik op maandag zo vroeg opmoet,

  maar vanavond zal ik er zijn,
  ik ben namelijk nogal benieuwd 🙂

 3. Karel avatar
  Karel

  “Geloof en Wetenschap worden vaak tegenover elkaar gezet en dat op zich toont hoe Westers wij ‘geloof’ invullen. Geloof draait dan om een bepaalde realiteit en wetenschap om een andere.”

  Geloof en wetenschap draaien inderdaad om dezelfde realiteit, maar werpen hier elk hun eigen licht op; ze opereren vanuit een andere invalshoek. Het gaat om twee verschillende discoursen. Hoewel ik niet te ver wil meegaan in het postmoderne versnipperingsdenken (wat jij, meen ik, verstaat onder een Westerse invulling van ons geloof), meen ik toch dat, hoewel wetenschap en geloof elkaar onmiskenbaar beïnvloeden, beide discoursen niet tegenover, doch wel naast elkaar kunnen geplaatst worden. Met andere woorden: een verzoening door een constitutief verschil, niet door een vergaande assimilatie van de twee. (terwijl jij dit laatste wel suggereert?)

 4. Job avatar

  Ik ga met je akkoord als je het hebt over het onderscheid tussen ‘wetenschap’ en ‘religie’. Geloof is niet iets wat zich zomaar in een hokje laat duwen. Geloof is in de Westerse wereld te vaak gereduceerd tot een soort denkoefening en daar zit volgens mij een fundamentele fout. Geloof is een levenshouding, geen denkoefening (al maakt die religieuze denkoefening er wel deel van uit). In dat opzicht zie ik geloof als een soort levensomvattend kader.

  Wanneer je het hebt over religie (dat zie ik wat als de concrete verschijningsvorm en het geloofsdenken), dan kun je volgens mij veel meer nadenken over de verhouding met natuurwetenschap. Wat dat betreft ga ik met je akkoord.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: