Emerging/emergent

‘Emerging church’ is stilaan the talk of the town aan het worden. In het onderstaande filmpje neemt Mark Driscoll, een van de founding fathers (alhoewel ik er redelijk zeker van ben dat hij niet graag zo genoemd zou worden), het woord en neemt ons mee in de manieren waarop de Kerk zich probeert aan te passen aan de postmoderne cultuur. Daarbij onderscheidt hij vier categorieën: de ’emergent church’, die liberaal is en het met een aantal – volgens mij essentiële – punten van het christelijke geloof niet zo nauw neemt; de ‘house church guys’, die vooral nieuwe kerkvormen proberen te gebruiken; de ‘upgraders’, die inhoudelijk hetzelfde blijven maar een meer hippe en coole stijl beogen; en de ‘reform stream’, die vooral de missie van de Kerk voor ogen houden en zowel inhoudelijk als vormelijk zich willen aanpassen aan de postmoderne omgeving. Eén van de basiskenmerken van de Emerging Church is dat het een beweging is en dus constant verandert. Ik kijk vol verwachting naar de manier waarop de beweging zich in ons Belgenlandje binnenwerkt.

Categories:

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: