Time To Turn

Heel lang heeft er niets op de website van Time To Turn België gestaan, maar de laatste maanden is er toch redelijk wat veranderd. Ik ben al een tijd lang bezig met onderwerpen als duurzaamheid en sociale betrokkenheid, maar vooral de laatste weken zijn die onderwerpen héél belangrijk geworden. Ik mag namelijk voor het EJV een deel van het beleidsplan schrijven.

Het EJV kreeg op het vorige beleidsplan over het algemeen positieve signalen van de overheid, maar de overheid miste sociale betrokkenheid. Het EJV wil daar -mede door de recente ontwikkelingen- actief mee aan de slag. Gelukkig maar. Ik voel me bevoorrecht dat ik daar een steentje aan mag bijdragen.

Als ik de websites van Time To Turn, Stop The Traffik, De Tijd Loopt en andere organisaties bekijk, dan besef ik dat er nog heel wat werk aan de winkel is in mijn eigen leven. Langzaam maar zeker -stap voor stap- wil ik mijn leven meer gaan richten op een respectvolle omgang met Gods schepping: mens én natuur. Er zijn al wat dingen veranderd:
* Ik koop af en toe fairtrade producten.
* Ik probeer mijn fruit en groenten meer seizoensgebonden te kopen.
* Ik neem zo weinig mogelijk de auto.
* Ik probeer maximum 150 gr vlees per dag te eten en ik eet af en toe geen vlees.

Er zijn echter nog dingen die moeilijk blijven:
* Ik koop mijn kleren nieuw in plaats van tweedehands en ik heb geen idee hoeveel kinderhandjes die hebben moeten maken.
* Ik koop mijn vlees zelden biologisch, en draag dus bij aan dierenleed.
* Ik besteed nauwelijks aandacht aan de verpakking. Mijn koekjes zijn dan ook vaak dik ingeduffeld, zelfs al is het zomer.

Stap voor stap wil ik mijn levensstijl echter blijven omvormen tot een duurzame levensstijl. Ik geloof namelijk dat dit in overeenstemming is met het cultuurmandaat dat God ons -mensen- gegeven heeft: ”Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen. Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn. Aan de dieren die in het wild leven, aan de vogels van de hemel en aan de levende wezens die op de aarde rondkruipen, geef ik de groene planten tot voedsel’ (Gn1:28-30). God geeft ons een gigantische verantwoordelijkheid ten aanzien van zijn schepping. Hoe goed gaan wij met die verantwoordelijkheid om?

Categories:

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: