Efrem en Afrahat: anti-jodendom?

Ik heb een nieuw document toegevoegd. Het gaat om een studie van Efrem en Afrahat, twee Syrische Kerkvaders van de vierde eeuw. Beiden komen soms nogal agressief over ten opzichte van de joden. In de paper ga ik in op de reden van hun “anti-jodendom”.

Ik vond het boeiend om eens iets te bestuderen over het christendom dat een stuk verder van mijn bed ligt dan de westerse theologie die we altijd bestuderen. Efrem en Afrahat hebben beiden een grote invloed op de Oosterse orthodoxie gehad en zijn dus zeker de moeite waard om eens te bestuderen. Ik hou sowieso enorm van de geschiedenis van de eerste eeuwen. We missen in onze kerken teveel kerkgeschiedenis. Er zijn zulke belangrijke dingen gebeurd die een invloed hebben op onze geloofsbeleving vandaag, maar toch denken wij – evangelicalen – vaak dat wij net hetzelfde zijn als de allereerste kerk. Niet dus. We zouden de geschiedenis veel meer en veel beter moeten bestuderen. En eruit leren, want om met een dooddoener te eindigen: history repeats itself.

De paper kunt je HIER lezen. Ik heb hem ook toegevoegd bij STUDIES.

Categories:

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: