De verkiezingen

Een klasgenoot zei vandaag dat heel wat christenen deze keer een stuk linkser zullen uitkomen dan bij vorige stemtesten. Bij mij klopt dat in ieder geval. Neem daar nog bij dat ik milieu en onderwijs als twee belangrijke thema’s heb geselecteerd en dan is het gemakkelijk te begrijpen dat ik GROEN!, SLP en SP.a als eerste partijen heb staan. Op wie ik ga stemmen, weet ik nog niet echt. Ik wil een aantal politici gaan bekijken (hun programma uitvoerig lezen en zo). Vorige keer heb ik gestemd op individuen binnen twee partijen (we mochten voor twee afdelingen stemmen). Eerst had ik de partijen uitgekozen en daarna ben ik actiepunten beginnen lezen.

In ieder geval: ik ben benieuwd wat het resulaat bij jullie is op http://www.doedestemtest.be/ (Ik ben stiekem wel een beetje trots dat Vlaams Belang en LDD op de laatste plek komen. En gezien de inhoud van de vragen is dat ook wel een beetje logisch.)

Mijn resultaat:

stemtest09

Categories:

Comments

15 responses to “De verkiezingen”

 1. maxplanck avatar
  maxplanck

  Ik kom ook links uit. Maar ik vertrouw er niet te hard op, er is veel te weinig nuance in akkoord, niet akkoord, geen mening. Lees bijvoorbeeld eens de antwoorden van CD&V en N-VA. Ook al hebben ze vaak een tegengesteld antwoord, hun genuanceerde antwoord komt vaak op hetzelfde neer.
  Het punt is natuurlijk dat over veel regionale thema’s een grote consensus bestaat. De grote thema’s waar de mensen op dit moment van wakker liggen (zoals de economische onzekerheid) zijn federale bevoegdheden.
  Ik weet dat sommigen het erg oneens met mij zullen zijn, maar ik denk dat het laten samenvallen van federale en regionale verkiezingen hier de beste oplossing voor vormt.

 2. Job avatar

  ga ik volledig mee akkoord

 3. flip avatar

  Ik kwam vrij gelijkaardig uit, alleen stond SP.a bij mij op één en groen op twee. Ik ben er nog niet helemaal over uit, maar was zelf ook al aan het overwegen om voor één van beide partijen te stemmen.

 4. Lara avatar
  Lara

  Ik had ook zoiets

 5. brambonius avatar

  SLP eerst en Vb helemaal achteraan, maar verder helemaal hetzelfde…

  kameraden!

  Bram

 6. maxplanck avatar

  Mijn lijstje is hier te vinden.

 7. André avatar

  Dit is dezelfde als die van de Standaard he? Niet dat ik mag stemmen, maar ik heb de test ook maar even gedaan:
  Groen, SLP, CD&V, Sp.a, Open VLD, Vlaams Belang, N-VA, LDD

  Waarom komen veel christenen nu eigenlijk een stuk linkser uit?

 8. Polycarpus avatar
  Polycarpus

  Qua stemtest:
  Vorige keer vond ik de vragen relevant. Nu lig ik minder wakker van de onderwerpen die naar voor worden geschoven. De zaken die er voor mij echt toe doen bij een partij, vind ik in de vragen niet terug.

  Qua Groen:
  Ik zou als christen nooit voor Groen kunnen stemmen. Op alle vlakken die maar iets religieus / ethisch getint zijn, nemen ze een positie in die lijnrecht staat tegenover wat volgens mij de christelijke normen en waarden zijn.

 9. Job avatar

  Blijkbaar geeft deze blog het idee dat ik misschien van plan ben om GROEN! te stemmen. Dat is echter niet het geval. Het is niet omdat dit het resultaat is van de stemtest, dat ik dit ook ga volgen. Ik kreeg onlangs een mailtje van iemand die – volgens mij terecht – onder andere suggereerde dat GROEN! veel beter functioneert als oppositiepartij.

 10. maxplanck avatar

  Als niemand erop stemt, kan het erg moeilijk een oppositiepartij worden hé :).

  • Polycarpus: dat hangt ervanaf wat je ethisch noemt hé. Wat mij betreft zijn armoede en milieuproblematiek bij uitstek ethische thema’s waarin Groen! zeker wel een stelling die overeenkomt met christelijke normen en waarden. Waarmee ook ik mij niet vastpin op per sé een (of twee) stem(men) voor Groen!
 11. Jeroen avatar

  De stemtest leverde voor mij een gelijkaardig profiel op als voor de meesten hier: redelijk links. Maar, net zoals de meesten aangeven, gaan de Vlaamse verkiezingen niet over thema’s waar ik van wakker lig. Bart Brinckman schreef in dat opzicht een interessante post (http://standaard.typepad.com/bartbrinckman/2009/05/stemtest-2009.html).

  Ik sympathiseer wel met de reflecties van polycarpus en maxplanck. Zit me nu af te vragen of ik Vlaams anders moet stemmen dan federaal, terwijl de partijen die op Vlaamse thema’s dichter bij mijn overtuiging aansluiten me met hun federaal beleid (heden of verleden) hebben ontgoocheld.

 12. Jeroen avatar

  En dit is de link zonder haakje op het einde:
  http://standaard.typepad.com/bartbrinckman/2009/05/stemtest-2009.html

 13. Joren avatar
  Joren

  Ik had ook Spa Cd&V, groen en NVA. Maar vind net zoals MP de antwoorden veel te weinig genuanceerd. vind het eerlijk gezegd geen zo’n goeie stemtest. Bovendien speelt niet alleen de waarden maar ook de competentie van de politicus mee voor mij, wat in de stemtest al niet werd verwerkt.

 14. maxplanck avatar
  • Joren: De stemtest geeft toch enkel partijresultaten – geen individuele politici?
 15. truthseeker avatar
  truthseeker

  Het ene publiek is het andere niet; vandaag de stemtest even laten doen door 14 leerlingen van een 7de BSO.
  7 x LDD aan de top…

  Wat betreft de VTM-test werd JM Dedecker (3 x) wel vlot gepasseerd door F Dewinter (5 x).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: