Echt Pasen (deel 3: Vieren)

Zondagmorgen werd ik wakker met maar één gedachte: “Hallelujah, Jezus leeft!” Ik moet zeggen dat het wel indrukwekkend was om zo enthousiast wakker te worden. Naast de bezinningsteksten en het vasten, was de derde belangrijke factor de liturgie die ik in de loop van de Goede Week heb meegemaakt.

Woensdag: Begrafenis

Woensdag werd mijn overgrootmoeder begraven. Hoewel dat op zich natuurlijk geen feest is, was de dienst wel mooi. Heel betekenisvol en inspirerend.

Vrijdag: Goede Vrijdag

Vrijdag was er een Goede Vrijdag-viering in de EGL, mijn thuiskerk. Samen lazen we Johannes 18 en 19 door. De voorganger las de vertellende stuk, en twee andere personen namen de individuele rollen op zich. Alle collectieve uitspraken moest de hele kerk lezen.

Dit laatste was best wel confronterend, want alle teksten zijn tégen Jezus gericht. Ongetwijfeld het meest indrukwekkend was het “Kruisig hem, kruisig hem!” uit Jh19:6. Het deed me erbij stilstaan dat Jezus voor elke mens gestorven is en daardoor bijgedragen heeft aan zijn kruisiging.

De Schriflezingen werden afgewisseld met gebed en zang. Het was allemaal ingetogen, wat heel mooi past voor Goede Vrijdag waarop Jezus’ sterven herdacht wordt.

Zaterdagnacht: Paaswake

Zaterdag ben ik om 22u naar de Paaswake van de Universitaire Parochie van de KULeuven geweest. Ik was op voorhand erg aan het twijfelen of ik wel zou gaan, maar ik ben dolgelukkig dat ik geweest ben. Ik ben zelden zo onder de indruk geweest van een liturgie.

Aan het begin was de kerk volledig donker. Buiten was een vuur ontstoken met twee vuurstenen om de macht en het potentieel van Gods schepping te illustreren. Daaraan werd de paaskaars ontstoken. Het vuur daarvan werd verspreid over de hele kerk door de kaarsen die elke bezoeker had gekregen. Tot de vierde schriftlezing (de evangelielezing) bleef het donker in de kerk.

Vervolgens werden heel wat Schriftgedeeltes voorgelezen (de schepping, de doortocht, Rm6 en een evangelielezing). Het geheel werd afgewisseld door zang en gebed en afgesloten door een preek.

Daarna werd elke kerkganger (in totaal een stuk boven de 300 mensen) uitgenodigd om vooraan te gaan staan. Daar werd een meisje gedoopt (de eerste doop die ik ooit in de Rooms-Katholieke kerk meemaak, is zowaar een volwassendoop… de ironie). Het doopwater werd opnieuw gezegend (niet op ‘magische wijze’, zoals vaak gedacht wordt, maar een heel mooie vraag aan God om de mensen die met dat water gedoopt worden te leiden. Daarna werd elke bezoeker gevraagd zijn doopgeloftes te hernieuwen (iets wat erg veel indruk op me maakte).

Vervolgens werd de uitleg over het brood en de beker op overweldigende wijze gezongen (afwisselend door de priester, het koor en de hele kerk). Na de zegen die de dienst afsloot, was er nog een receptie en heb ik voor het eerst weer alcohol gedronken. Alles in de dienst was gericht op het afsluiten van de veertigdagentijd en dat leek me dan ook het beste moment om het zelf af te sluiten.

Zondag: Paasontbijt, viering… en viering

Zondagmorgen hadden we in de EGL eerst een paasontbijt. Samen met de kerk eten en vieren dat Jezus de verrezen Heer is. Dat werd voortgezet in een viering op zondagmorgen, met een hele mooie en inspirerende preek en gezangen waar ik heel bewust bij meezong. Ik ervoer Pasen meer dan ooit.

Vervolgens zag ik geheel onverwacht een goede vriendin die op bezoek was in Leuven. Onmiddellijk nodigde ik haar dan ook uit om ‘s middags bij me te komen eten. Het was een gezellig weerzien.

‘s Avonds ging ik naar TLR (meer info op www.breeze.be). Daar braken we opnieuw in kleine groep het brood en dronken we de wijn. We dachten ook na over de implicaties van Jezus’ opstanding voor ons eigen leven.


Comments

One response to “Echt Pasen (deel 3: Vieren)”

  1. Hé Job, dank je om dit allemaal te delen! ‘t Heeft me nog meer aangemoedigd om volgend jaar ook écht te gaan vasten. ‘k Moet zeggen dat ik wel meer ben gaan nadenken en me gaan bezinnen ben tijdens de 40dagentijd en Goede Vrijdag en Pasen heel bewust heb ervaren, voor de eerste keer… Volgend jaar hoop ik ook zo’n dingen te mogen ervaren als jij 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: