Echt Pasen (deel 2: Vasten)

Ik heb nog nooit zo intensief Pasen beleefd als gisteren (en de dagen en weken daarvoor). Gek eigenlijk. Het paasfeest is zonder enige twijfel hét belangrijkste christelijke feest en toch stond ik daar de voorbije jaren zo weinig of zo oppervlakkig bij stil. Waarom is dat dit jaar anders geweest? Ik wil dat met jullie bespreken in drie delen.

Vasten

Net voor Aswoensdag was ik op Ichtusweekend. Heel spontaan en impulsief heb ik daar besloten om te vasten van Aswoensdag tot aan Pasen. Vasten kun je best wel ruim opvatten. Ik wil even delen wat ik gelaten heb en welk effect het heeft gehad.

Ik geloof trouwens niet in een soort ascetische vasten, waarbij je jezelf krampachtig veel geneugden ontkent. Schuldgevoelens bij een ‘overtreding’ had ik dan ook zo goed als niet, al moet ik zeggen dat ik niet echt veel mijn vasten ‘overtreden’ heb.

Wat?

Voedsel: Gedurende de veertigdagentijd leefde ik als vegetariër en at ik ook geen snoepgoed (dus ook geen koeken en chips). Het ging wat dit betreft wel om een veertigdagentijd. Als je de dagen van Aswoensdag tot en met Pasen telt, kom je aan 46 dagen: de veertigdagentijd en 6 zondagen: op zondag vier je een feest (Jezus is opgestaan) en die zondagen vast je dan ook in principe niet.

Drank: Gedurende de veertigdagentijd heb ik geen koffie, limonade en alcohol gedronken. Deze dranken heb ik ook gelaten op de zondagen. Ik heb met andere woorden dit weekend voor het eerst in zeven weken koffie en alcohol gedronken.

Computer: Ik heb ook een soort computer- en vooral internetvasten gehouden. Het internet op mijn kot is kapot en ik weigerde het te laten herstellen. Het voordeel daarvan was dat ik geen eindeloze uren op het wereldwijde web kon verdoen. Ik liet op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag mijn computer ook elders staan, met als gevolg dat ik de voorbije weken ‘s avonds veel meer dan ooit gelezen heb. Ik had bijgevolg ook veel meer rust ‘s avonds.

Waarom?

Waarom zou je nu vasten? Er zijn meerdere redenen op te sommen, maar hier zijn er een paar. Ten eerste maak je zo duidelijk dat je niet afhankelijk bent van die zaken, maar van God.

Ten tweede leef je intensief naar Pasen toe. Het is vreemd, bij heel wat aspecten had ik het niet zo moeilijk om ze te laten, maar in de twee weken voor Pasen begon dat te veranderen. Plotseling werd ik veel meer verleid tot vanalles en nog wat. Pasen en het genieten van alle ‘geneugden’ was bijgevolg een echt feestelijk hoogtepunt.

Ten derde druk je een hoop op verandering uit. Dat was vooral de reden waarom ik geen vlees at. Er zijn veel redenen om vegetariër te zijn, maar de beste reden vind ik de sociale reden. Vleesproductie vraagt veel water en gewassen. En dat terwijl een groot deel van de wereld in honger leeft. Gewoon minder vlees eten zorgt ervoor dat de grondstoffen in de wereld wat eerlijker verdeeld worden. Ik ben van plan om ook nu 3 à 4 keer per week vegetarisch te blijven eten. Ik heb al een paar lekkere receptjes gevonden.

Categories:

Comments

2 responses to “Echt Pasen (deel 2: Vasten)”

 1. wouter avatar
  wouter

  Bedankt om ons te laten meekijken en leren van je ervaring. Leen en ik “doen” nu al enkele jaren mee aan de 40dagen tijd en het wordt met de jaren een diepere ervaring.
  Ik wou – for the sake of discussion- ook even reageren op onderstaande opmerking:
  “Ik geloof trouwens niet in een soort ascetische vasten, waarbij je jezelf krampachtig veel geneugden ontkent.”
  Ik meen te begrijpen waarom je de zaken zo formuleert maar vind het ongelukkig dat “ascetisch vasten” hierdoor met “krampachtig veel geneugten ontkennen” wordt gelijkgesteld. Het gevaar is dat “ascetisch” dan onnodig een negatieve lading krijgt. Bovendien schakel je “vasten” of “ascetisch vasten” dan gelijk met het ontkennen van geneugten. Dat zet ons op het verkeerde been, meen ik. Kun je vasten ook niet net begrijpen als een erkenning van geneugten. Ze worden wel ge-des-idoliseerd door het vasten, maar heb jij niet nog meer genoten van je eerste glas wijn, kop koffie, of biefstuk na de 40dagen tijd? en is dat niet dankzij de vasten?

  Nogmaals, ik begrijp dat je post niet bedoeld is om een gedetailleerde uiteenzetting over vasten te houden. Mijn reactie is daarom niet bedoeld als ‘terechtwijzing’, maar als discussie-opener.
  wouter

 2. Job avatar

  Bedankt voor de aanvulling. We begrijpen elkaar…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: