Game Mania laat verkrachtingssimulator in de rekken

De Standaard rapporteert:

Game Mania, Vlaanderens grootste verdeler van videogames, ziet er geen graten in het verkrachtingsspel te verkopen. ‘Wanneer de consument ernaar vraagt, zullen wij het te koop aanbieden. Anders gaat hij het toch maar ergens anders zoeken’, zegt marketing manager Benny Cockx. ‘Hoe gruwelijk de inhoud van het spel ook moge zijn. Uiteindelijk gaat het om fictie, het blijft een spelletje. Als je dit gaat verbieden, waarom verbied je dan ook niet bioscoopfilms waarin verkrachtingsscènes zitten’, aldus nog Benny Cockx.

HIER kun je een opmerking sturen aan de klantendienst van Game Mania (klik op een willekeurige vraag en dan ‘antwoord niet gevonden’. Dit heb ik gestuurd:

Beste mensen van Game Mania,

Ik geniet zelf af en toe van een leuke game. Er zijn echter ook grenzen. Ik las vandaag op de website van De Standaard dat uw organisatie Rapelay niet uit de rekken wil halen. Dit spel is vrouwonterend. Ik kan niet anders dan dit spel degoutant noemen. Misschien moet u zelf maar eens werken met vrouwen die het slachtoffer zijn van dergelijke gruwelijkheden en dan nog maar eens zeggen dat het ‘maar een spel’ is.

Zolang u het game niet uit de rekken haalt, zal ik mensen actief afraden om bij Game Mania spelletjes te kopen.

Met vriendelijke groeten,

Job

Edit: Game Mania heeft het volgende bericht gestuurd op mijn mail:

Beste,

Het berust hier duidelijk op een misverstand. De aangehaalde game is en zal nooit in ons assortiment worden opgenomen. Er komt dan ook zo snel mogelijk een rechtzetting van het desbetreffende krantenartikel.

Hopende u voldoende van dienst geweest te zijn,

Kris Nicolaï
Game Mania Klantendienst

Boycotten is dus niet nodig.

Categories:

Comments

11 responses to “Game Mania laat verkrachtingssimulator in de rekken”

 1. maxplanck avatar

  Veel woorden zijn hier toch niet voor…
  Hoe verdorven kan je zijn…

 2. °°nien°° avatar
  °°nien°°

  tja… ik dacht eventjes dat het een zieke grap was. Helaas…

 3. brambonius avatar

  okay, het is niet opgenomen in game mania, maar het feit dat zoiets bestaat blijft gewoon te erg voor woorden… ik snap het echt niet…

 4. symen avatar
  symen

  Oké, misschien moeten we allemaal ‘ns even relativeren:
  Check ‘ns een paar filmpjes van het spel op Youtube.
  Dit spel is volgens mij meer voor de ‘grap’ gemaakt. En Japanners hebben soms erg absurde humor…
  Het spel heeft nooit een internationale release gekregen. Het even te koop aangeboden op Amazon, maar na 2 weken al weer verdwenen.
  Wat ik erger vind: op internet kan je gratis erg racistische games (zoals Ethnic Cleansing) gewoon downloaden.
  Deze rel is gewoon routehysterie, voor een antwoord te vinden op de verschrikkelijke gebeurtenis in Duitsland vorige week. Aanvankelijk werden videogames ook als schuldig bevonden bij het drama in Columbine.
  Wat mij het ergste stoort is dat ik éérst moest horen dat die gek in Duitsland geweldadige videogames speelde, en pas daarnà dat hij zonder probleem thuis een Beretta kon meenemen, wat mij toch iets banger maakt dan fel overdreven japanse hentai videogames.

 5. Job avatar

  Ik ga akkoord dat we moeten oppassen op één game eruit te lichten. Volledig terecht dat je games als Ethnic Cleansing aanklaagt.

  Zelfs als Rapelay echter om een grap draait, dan nog vind ik het een heel ziekelijke grap.

  Deze ‘rel’ is trouwens begonnen voor de schietpartijen in Duitsland. Ik heb mezelf ook blauw geërgerd aan de manier waarop gamen als een zondebok gebruikt werd. Er is al redelijk veel psychologisch onderzoek gedaan naar gamen en in de meeste gevallen zijn op zijn minst ook positieve gevolgen geïnventariseerd.

  Ik ga dus volledig akkoord dat de oorzaak van de schietpartijen niet bij het gamen te vinden is, maar dat neemt niet weg dat deze japanse games misselijkmakend zijn. Als dit moet grappig zijn… I’m not amused.

 6. Lotte avatar
  Lotte

  Eerst en vooral: ik ken niets van videospelletjes (het enige wat ik ken zijn de oude SEGA-spelletjes, om je maar een idee te geven dat ik echt een leek ben op dit vlak).

  Toen ik bovenstaande reactie van Job las, wilde ik graag even iets kwijt. Het is een discussie die al vele malen gevoerd is, maar toch…
  Ik heb moeite met de zin “Ik ga dus volledig akkoord dat de oorzaak van de schietpartijen niet bij het gamen te vinden is, …”
  Ik denk dat die schietpartij niet veroorzaakt werd door 1 oorzaak. Volgens mij leiden verschillende elementen er toe dat iemand tot zoiets in staat is.
  Ik denk dat het gamen ook een element kan zijn dat leidt tot het gewelddadig optreden. Het is niet omdat er positieve gevolgen van gamen gevonden zijn, dat er geen negatieve gevolgen kunnen zijn. Het lijkt mij logisch dat, wanneer iemand zeer frequent gewelddadige videospelletjes speelt (die zeer realistisch gemaakt zijn), voor die persoon de stap naar geweld in het “echte leven” kleiner wordt.

  Dit is mijn mening over dit onderwerp. Jammer genoeg heb ik geen tijd om het grondig te onderbouwen.

  Groetjes!

 7. Job avatar

  Ik heb best wel al wat abstracts van wetenschappelijk onderzoek naar gamen gelezen en jouw conclusies worden niet bevestigd. Integendeel, sommig onderzoek laat zien dat mensen die vaak een neiging tot agressie hebben, net door het gamen die agressie kunnen kanaliseren (of sublimeren om maar Freuds woorden te gebruiken).

  Het spel dat de Duitse moordenaar bijvoorbeeld vaak speelde (Counter Strike) wordt niet als een gewelddadig spel gedefinieerd. Er zijn honderdduizenden jongeren die dat spel spelen. En plots slaat één van hen volledig door en dan wordt het spel plotseling met de vinger gewezen. Eén op honderdduizend is niet echt een overtuigende bewijsvoering (en dan ben ik heel eufemistisch).

  Onderzoek heeft trouwens ook aangetoond dat het overgrote deel van de jongeren er geen moeite mee heeft om de grens tussen de games en de realiteit te trekken en het onderscheid te bewaren.

  Wat niet wil zeggen dat ik er zo over denk voor gelijk welk game. Er zijn bepaalde games die te ver gaan. Het is echter een moeilijk debat waar je precies de grens trekt.

  Een debat waar we ongetwijfeld nog zullen over horen.

 8. Koen avatar
  Koen

  Er wordt nogal wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar gamen, bekijken van gewelddadige films enzovoorts.
  En we moeten misschien alles wel relativeren of het ons beïnvloed of niet.

  Al beïnvloed het 1 persoon op 100.000. Wat als die persoon de grens tussen fictie en realiteit niet meer kan trekken en in de klas van uw zoon of dochter staat en deze neerschiet ?

  Wetenschappelijk onderzoek vertelt ons dat 99% van de personen die gamen niet beïnvloed worden.
  Ik heb meer schrik van die 1 %.

  maar wie ben ik, ik game nooit.

 9. Job avatar

  Het probleem is dan – denk ik – dat je niets meer mag doen. Het grootste deel van de mensen rijdt ook niemand dood als die teveel gedronken hebben, maar toch zijn er die dat doen. Moeten we daarom alcohol bannen? Zelfs al is het je kind dat doodgereden wordt. Alcohol is in wezen niet slecht, maar sommige mensen kunnen er niet mee overweg.

  Ik denk persoonlijk dat je heel wat gelijkaardige zaken kunt beschrijven. Ik vind het sowieso trouwens wel interessant om je mening te horen, zelfs al game je niet.

  Laat ons ook gewoon toegeven, het is niet eenvoudig. Dat is het nooit. Ik ben bijvoorbeeld wel voorstander van een strengere controle op de leeftijdscategorieën die aangegeven staan op games. In België wordt daar nogal laks mee omgegaan.

 10. Koen avatar
  Koen

  Hiermee ga ik helemaal akkoord. maar hoe controleer je weer zoiets hé.

 11. kaasman avatar
  kaasman

  … het is niet zo erg. in japan zijn er ergere spellen.

  en alsof in GTA iedereen vermoorden niet erg is?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: