Ecclesiocentrism

De laatste tijd denk ik vaker na over het doel van de kerk. We zijn heel vaak een clubje dat op zichzelf gericht is en probeert de brandjes die door ons intermenselijke contact ontstaan, te blussen. Is dat werkelijk de functie van de kerk? Ik kan het niet geloven.

Volgens mij heeft de Kerk een tweeledige functie. In de eerste plaats moeten we God aanbidden. In de tweede plaats moeten we onze medemens (en niet enkel christenen) dienen. Dat houdt een geestelijke, maar ook een materiële bediening in en de ene bediening liefst niet losgekoppeld van de andere.

In de praktijk zie ik echter iets anders gebeurden. In de eerste plaats mag God ons bedienen. Vandaar dat onze gebeden bijvoorbeeld nogal ‘God-als-sinterklaas’-gericht zijn. Om het met de woorden van Millard Erickson te zeggen: ‘[God] is our heavenly Father, not our heavenly Grandfather.’* In de tweede plaats mogen de niet-christenen ons aanbidden (wij zijn immers beter dan de rest). Ik weet het, een nogal zwartwitte schets, maar één waar een grond van waarheid inzit. Laten we opnieuw als Kerk gaan nadenken over onze taak en niet zo ecclesiocentrisch werken.

 • Millard J. Erickson, Christian Theology, 2nd ed. (Grand Rapids, MI: Baker Academic, 1998), 977.

Categories:

Comments

One response to “Ecclesiocentrism”

 1. Henri avatar

  Zeg het maar hardop, het mag gezegd worden.

  De laatste tijd praat (lees: schrijf) ik hier veel over maar ik krijg nu echt zin om er ook eens iets aan te gaan doen.

  Een andere – onvolledige – invalshoek:
  http://bruggenbouwer.blogspot.com/2008/10/wat-is-nu-het-nut-van-een-kerk.html

  Henri

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: