Luther en de paus

Klinkt het gek als ik op basis van het onderstaande bericht als evangelicaal (en dus product van de protestantse traditie) enorm veel respect heb voor de huidige paus:

Luther had gelijk toen hij zei dat de christen alleen door het geloof (sola fide) gered wordt en niet door de goede daden. Dat zei paus Benedictus XVI vanochtend in zijn catechesereeks over de heilige apostel Paulus. De Heilige Vader definieerde geloof als een verbondenheid met Christus die het leven omvormt en zich uit in de liefde tot God en de naaste.

(bron: IKON, 19 nov 2008)

Lees zeker ook eens het hele bericht. Maar al te vaak wordt er binnen het evangelische christendom te gemakkelijk gedacht over christenzijn. Het is inderdaad de genade van God die opnieuw deuren heeft geopend, maar ingaan op die genade is niet zo vrijblijvend als vaak gepretendeerd wordt. Christenzijn is best wel moeilijk en veeleisend. Begrijp me niet verkeerd, ik ben nog steeds rotsvast overtuigd van het christendom, maar ik heb serieuze vragen bij het gemakkelijke christendom waarbij je gered wordt en ‘you can lean back and enjoy the ride’. Dat is volgens mij een verkeerd beeld van christenzijn.

Uiteindelijk draait het om de volledige verandering van ons wezen. In plaats van op onszelf gericht te zijn, worden we steeds meer gericht op God en op de ander. Dat veranderingsproces doet vaak pijn. Steeds opnieuw worden we geconfronteerd met onze tekortkomingen, maar steeds opnieuw mogen we ook groei ervaren.


Comments

5 responses to “Luther en de paus”

  1. Helemaal akkoord! We zijn als evangelischen echt té bekrompen in ons denken.

  2. Heeft iemand zijn boek ‘Jezus van Nazareth’ al door kunnen kijken?

  3. Nog niet zelf gelezen, maar ik hoor er van mijn omgeving heel positieve dingen over

  4. Ik heb het eens op het boekenfestijn in Kortrijk voor een prijsje kunnen kopen. Tis idd de moeite, heel pastoraal geschreven, anders dan andere soortelijke boeken. Je merkt natuurlijk de katholieke achtergrond, maar dat maakt het alleen maar rijker.

  5. gaeremynck philippe avatar
    gaeremynck philippe

    er is een gezegde: de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens.Zelfs al doen we onze uiterste best, toch is er altijd het kwade dat met de trofee gaat lopen. Men zegd dan: goed zijn is geen deugd of als je te goed bent met de anderen, dan moet je het vroeg of laat bekopen.Op den duur wordt je kwaad,gefrustreerd en hardvochtig en verlies je de controle van je stuur. Het is dweilen met de kraan open!’t Is alsof ons leven tot niets gediend heeft en om ons te troosten zingen we dan: non non rien a changé tout, tout a continué. en het gaat van kwaad naar erger.Je voelt je verlaten door God of je laat alles aan God over met te zeggen:Dat er Hij zelf zijne plan mee trekt. Wat kan ik er tenslotte aan veranderen aan die hopeloze situatie waarin de mens verzeild is geraakt?! Geef toe als mens ben je gewoon een nummertje naast een ander nummertje enz……En zelfs het geloof is geen garantie want het werd je met de pap in de mond gelepeld! En geloof is ook geen garantie voor het goede.Dat is al genoeg bewezen in de geschiedenis.Dus logisch gezien of je nu geloofd of niet het maakt allemaal niet veel uit! En toch blijven we hardnekkig, instinctief opjacht gaan naar dat spirituele dat steeds op de een of andere manier aan ons zit te knagen!We kunnen misschien verlost zijn van het kwade maar we zijn daarom nog niet verlost van het spirituele, dat ons constant aanmaant om verder te evolueren naar een goede moraliteit, een rein geweten.Het lukt maar moeilijk, doch als we de kerk in’t midden houden dan zijn we toch al wat geruster en kunnen we op ons beide oortjes slapen.Wat ik wil zeggen met al dat gedoe is je kunt Genade van God niet afkopen! Op een dag krijg je het of je het nu geloofd of niet het maakt niets uit! En je zult het krijgen willens of nillens.Geloof, geloof en blijf geloven!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from job.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading