Polycarpus’ Brief aan de Filippenzen

Michael HolmesNiet alleen Paulus heeft een brief aan de Filippenzen geschreven, ook Polycarpus, de bisschop van Smyrna in de eerste helft van de tweede eeuw, heeft zich daaraan gewaagd. Eén van de centrale thema’s in de brief van Polycarpus is rechtvaardigheid, zowel in geloof als in werken. Michael W. Holmes (zie foto) schrijft heel mooi: “For him [Polycarpus dus] orthopraxy is the other side of the coin of orthodoxy.”*

Ik hoop oprecht dat dat niet echt voor Polycarpus zo is, maar dat ik ook steeds meer in mijn eigen leven mag ervaren dat de orthodoxie (de ‘theorie’, de juiste leer van het christelijk geloof) ook een orthopraxis (een juiste christelijke praktijk) wordt. Ik heb nog een lange weg te gaan; en soms vraag ik me af of ik dat wel aankan. Maar al gauw herinner ik me het antwoord daarop: “nee, ik kan het niet.” Gelukkig sta ik er niet alleen voor.

  • Michael W. Holmes, “Polycarp of Smyrna, Letter to the Philippians,” Expository Times 118, no. 2 (2006): 57.

Categories:

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: