May the Force…

Blijkbaar is het heel gevaarlijk om naar Star Wars te kijken. ‘There’s like a thing in these movies called the Force. It makes you do basicly things the powers of demons make you do.’ Helaas komt twee zinnen later: ‘It’s a fictionnal movie.’ De oordelende christen uit het filmpje lijkt zichzelf een beetje tegen te spreken. Spreekt Star Wars werkelijk het christendom tegen of zijn er diepere motieven? Ik vrees voor het tweede. Het valt bijvoorbeeld erg op dat de jonge man uit het filmpje als twee druppels water lijkt op George Lucas, de geestelijke vader van Star Wars (zie foto). Blijkbaar is Lucas niet alleen de vader van Star Wars. Helaas is zijn andere kind minder succesvol. Jaloezie?

Wat waarschijnlijk ook een rol speelt is dat Star Wars blijkbaar een verborgen boodschap met zich meedraagt: ‘It’s okay to hate George W. Bush’ (zie onderstaand filmpje). Geheel gansta-style gaan R2D2, Han Solo en consorten met hun wazzup blijkbaar op profetische wijze in tegen de gangbare evangelicale (en zeker southern baptist) overtuiging dat Bush cool is. Ik heb de verborgen boodschap nog niet helemaal doorgrond, maar het zal wel iets Amerikaans zijn.

Helaas zijn er ook pijnlijke consequentie aan de onheilsprofeet uit het eerste filmpje. Ik weet waar de ouders van het onderstaande meisje en absoluut zeker het meisje zelf naar toe gaan na dit aardse bestaan. Helaas, pindakaas. Nu ja, dan hebben wij meer plaats en meer rust (dat meisje praat me net iets te veel).

Categories:

Comments

2 responses to “May the Force…”

 1. Nikolaj avatar

  Hey daar,

  ‘k heb je site nog maar net gevonden, maar wil hier wel een commentje droppen.

  Er zit, volgens mij, een eerder humanistische en eventueel boudhistische ondertoon aan heel dat jedi gedoe. (Ik zie de films echter graag hoor :))

  De jedi’s doen me altijd denken aan boudistische monnikken, of zelfs shaolins. Ze ‘chanellen’ een innerlijke kracht die dan vergeleken kan worden met het Ki of Chi van de Karate en andere oosterse vechtsporten.

  Deze ‘levenskracht’ komt in vele occulte stromingen voor. Feng Shui, Tao, magnetisatie, of hoe ge da ook moogt noemen (ze noemen de kracht Fluidium), Yoga, …

  De krachten op deze manier gegenereerd (in de ‘echte’ wereld) komen niet van God, dus komen ze van een andere, demonische bron. Daarin kan ik mee met de redenatie.

  Verder waarschuwt de bijbel on om onze gedachten, fantasie en hart rein te houden. Dus wil ik die films en boeken eigenlijk liever vermijden, hoe cool ze ook zijn.

  “Voorts, broeders, al wat waarachtig is, al wat eerlijk is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat liefelijk is, al wat wel luidt, zo er enige deugd is, en zo er enige lof is, bedenkt datzelve;” (Filippenzen 4:8)

  Ik hoop dat dit een beetje helpt. Je moet mijn woorden niet aannemen, maar de Geest moet u dingen openbaren. Ik hoop dat dit daarbij helpt.

 2. Nikolaj avatar

  even terzeide (ik heb nu pas da eerste filmpje gezien), geloof ik niet dat je perse naar de hel gaat als je de films ziet.

  De man is niet consistent, maar ik denk dat hij vooral ingaat tegen de mensen in Amerika die effectief geloven in the force and Jedi’s. (dat zegt hij ook vlak voordat hij zegt dat het fictie is)

  Ik heb eens gehoord dat men op sommige formulieren in America Jedi-ism bij reliegiekeuzes zet om aan te duiden.

  Verder geloof ik dat God alles ten goede kan gebruiken en de film heeft hierdoor zelfs veel ‘evangelisatiepotentieel’, omdat het basicly de strijd tussen goed en kwaad weergeeft.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: