Islamophobia, the height of common sense?

Bij de blogs die op de Nederlandstalige WordPress veel gelezen worden, is de site van SIOE voorlopig koploper. SIOE staat voor Stop the Islamisation Of Europe, de blog waarnaar ik link de Nederlandse tak. Weet je, ik kan goed begrijpen dat veel mensen bang zijn voor de Islam. Ik moet zeggen dat ik zelf niet altijd goed weet wat te denken over de Islam. Dat is wel veel gebeterd sinds dr. Chawkat Moucarry een paar jaar geleden de lezingen verzorgde op een Ichtus-weekend. Deze Syrische man groeide als christen op in een voor 90% moslimland. Al zijn vrienden waren dan ook moslims. Nadat hij doctoreerde als islamdeskundige aan de Sorbonne in Parijs, kwam hij terecht in All Nations Christian College bij Londen.

Moucarry kiest voor dialoog en volgens mij zal hij meer bereiken dan de angstgevoelens die SIOE opwekt. Angst en zeker een fobie hebben vaak te maken met onwetendheid en gebrek aan kennis over het angstobject. Ik moet zeggen dat ik veel opener geworden ben door de lezingen van Moucarry en door zijn boek Faith to Faith: Christianity and Islam in Dialogue (een aanrader trouwens). Van de lezingen kun je op deze blog een samenvatting vinden. Vandaag wordt het Christendom nog altijd verweten dat ze op Kruistocht is geweest. We moeten oppassen om moslims op basis van wat enkelingen doen van gelijkaardige praktijken te beschuldigen. Hatred can be as a solution, but it can never be the solution.

Categories:

Comments

2 responses to “Islamophobia, the height of common sense?”

 1. Elly avatar
  Elly

  De kruistochten waren honderden jaren geleden
  en we zijn nu in het jaar 2008.
  De tijd van de dialoog is na dertig jaar wel voorbij,
  er zijn mensen die het maar niet willen snappen
  Die worden pas wakker als het te laat is

 2. Job avatar

  Weet je, Elly, als ik de tv opzet, zie ik inderdaad veel onrecht dat gedaan wordt in de naam van Allah. Maar als ik in het alledaagse leven geconfronteerd wordt met moslims moet ik eerlijk zeggen dat de dialoog wél werkt. Dus waarom zou ik daar problemen in zien?

  Om een voorbeeld te geven. Ik heb een korte tijd in Burkina Faso gewerkt, een land met 50% moslims. Een aantal jaar geleden zijn daar moslims uit Afghanistan geweest om de islamieten op te ruien tegen de andere godsdiensten, maar ze zijn gewoon weggestuurd door de lokale islamieten omdat die een vreemdzaam bestaan willen. Ik heb onder andere samengewerkt met een moslim, Moumouni en ik heb heel veel respect voor zijn toewijding.

  Daarmee wil ik niet zeggen dat het terrorisme geen erge dreiging is. Ik vind het echter fout om te stellen dat de mensen van een godsdienst fout zijn omdat een kleine groep van de aanhangers naar geweld grijpt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: